donderdag 11 oktober 2012

Mario-nette

Je bent 76, in een land waar de gemiddelde man vlak na z'n zestigste met pensioen gaat. Je hebt genoeg redenen om te stoppen met werken. Genoeg interessante vriendjes in binnen- en buitenland om op te zoeken. Genoeg vrouwen om van te genieten. Een paar televisiestations om de hele dag naar te kijken. Een eigen, wereldberoemde voetbalclub.

Tot afgelopen november had je de misschien wel belangrijkste baan van Italië. In ieder geval de machtigste positie. Maar ook jou is de crisis fataal geworden, al had je je ontslag misschien wat makkelijker kunnen voorkomen dan de ruim 20.000 andere Italianen die maandelijks hun baan verliezen. Volgend jaar krijg je de kans om weer machtig te worden. Kies je voor je vriendjes, je vrouwen en het voetbal? Of voor een druk maar machtig leven? Als je Berlusconi heet, kies je natuurlijk voor allebei.

Hoe doe je dat? Je zorgt ervoor dat er een centrumrechtse meerderheid komt, als het zakenkabinet van Monti de snoeischaar der bezuinigingen eenmaal heeft weggelegd. Makkelijker gezegd dan gedaan: in de peilingen staat je partij er slecht voor. En er zijn geen mensen die dat kunnen omdraaien binnen je partij, want de afgelopen jaren was jij degene die daar met de scepter zwaaide en iedereen die je tegensprak, gooide je eruit. Charisma is er niet, stoffige grijze jaknikkers des te meer.

So you think you can Berlusconi?
Een zoektocht naar een charismatisch leider, die de peilingen kan omdraaien en die vervolgens wel weer jouw beleid kan uitvoeren. De baas van Ferrari, Luca di Montezemolo? Charisma genoeg en kan voor verfrissing zorgen, maar hij gaat nooit jouw beleid uitvoeren.

En dan is daar Mario Monti, die zegt geen kandidaat te willen zijn maar stiekem wél droomt van een tweede termijn als premier. Twee vliegen in een klap, hoewel het de vraag is of Monti zich wil laten gelden als leider van centrumrechts en dus af wil stappen van z’n mysterieuze kant als professor, wat ‘m onaantastbaar neutraal maakt.

Piano piano, nog maanden de tijd om op Supermario in te praten, om de touwtjes aan z’n handen en voeten te binden en ‘m vervolgens te laten dansen naar jouw pijpen, als een klassiek Italiaans poppenspel. En als het niet lukt? Dan start je toch gewoon een tv-zoektocht op een van je eigen zenders? Mooie vrouwen genoeg met uitstraling, verfrissing… En zonder politiek verstand, dus móéten ze je beleid wel uitvoeren. Succes gegarandeerd, al was het maar vanwege de tv-gelden voor deze kijkcijferhit.

1 reacties:

Een reactie posten